Űrutazás

Űrutazás

6+1 Tuti tipp repüléshez!

2016. május 19. - Szállodák

Repülőtér: kinek a nyaralást juttatja eszébe, kinek az egészséges drukk érzését, de valakinek a második otthonát jelenti. Az azonban mindenki számára javasolt, hogy a létező legprofibb módon alakítsa a repülőgépes utazása időnként nem épp zökkenőmentes pillanatait. 

 

A legtöbb kapkodás és kényelmetlenség nem a repülőgépen magán, hanem sokkal inkább a repülőtéri tartózkodás során érheti a rutintalan utazókat. A helyzet azért közel sem vészes! A repülőtér igenes alkalmas hely, csak megfelelő módon kell felkészülni az ott tartózkodásra. Íme 12 remek tipp, ami garantáltan gördülékennyé teszi a következő utazásodat! 

repter1.jpg

1. Már a reptérre való utazásod előtt bizonyosodj meg a terminál számáról/nevéről valamint lehetőség szerint a beszálló kapu számáról.

Előbbi egész biztosan elérhető már a kinyomtatott repülőjegyeden is feltüntetve. A beszállókártyák, amelyeket a becsekkolást követően kapsz pedig világosan feltüntetik a kapu számát, ahová a check-in után meg kell érkezned. Ez alatt az információ alatt helyezkedik el a boarding time, ami azt az időpontot jelzi, amikor a repülőgépbe történő beszállítást megkezdi a személyzet. 

Javasoljuk: MINDEN utazónak!

2. Használd a TSA Pre-check (Trasportation Security Administration) diszkréciót nyújtó lehetőségeit.

A TSA előzetes becsekkolási opció a legjobb, ami történhet az utazóval! És hogy miért? Lehetőséged van a reptéri becsekkolást egy teljesen elszeparált, gyors pultnál végig zongorázni, ahol a biztonsági ellenőrzéseknél nem veszik el a laptopodat, nem vetkőztetnek le, de még a folyadékokat sem nézik át a táskádban. Ez a reptéri biztonsági tevékenység azon formája, ahol nem kerülsz összetűzésbe, türelmetlenségből adódó vitákba a légikikötő személyzetével. Hogy hogy lehetsz Te is kivételezett? Töltds ki online a TSA PreCheck applikáció kérdőívét, fizett 85 USD-t, erősítsd meg a személyazonosságodat és biztosíts ujjlenyomatot a rendszer felé. Ha egyszer ezt kipróbálod, fix, hogy mindig ilyen zökkenőmentesen akarsz majd utazni.

Javasoljuk: gyakran utazgató üzletembereknek, akik nem szívesen kanyarognak libasorban, vetkőznek zoknira és pakolnak ki turista társaik mellett az aktatáskájukból.

repcsi.jpg

3. Vigyél magaddal nassolni valót!

A repülőterek híresen magas árai nem mindenki pénztárcájához passzolnak, ezért javasolt a kézipoggyászba némi harapnivalót pakolni: egy szelet müzli, egy darab alma, vagy egy zacskó mogyoró bármikor gond nélkül felvihető. (A folyékony halmazállapotú és meleg ételeket NE kockáztassuk! Ezek valószínűleg kidobásra ítélik!) Ha hosszú, akár átszállásos útra készülsz és járattörlés, netán késés csúszhat be, igazán hálás leszel a csomagolt elemózsiádnak!

Javasoljuk: családdal/gyermekekkel utazóknak.

4. Öltözz utazós szerkóba!

Rendkívül fontos a kényelem. Bőröndcipelés, gyerekek után futkározás, a repülőgépben lévő szűk sorok közötti mozgolódás elképzelhetetlen szűk, feszes, szúrós, kényelmetlen holmikban, a hölgyek esetében a tűsarkúról már nem is beszélve, amit kimondottan nem javasolnak repülős utazáshoz! A legforróbb nyárban történő utazáskor is számolnunk kell azzal, hogy a repülőgépen a magasba emelkedve egyre hűvösödik a hőmérséklet még a gépen belül is. Természetesen nem kell mínuszokra számítani, de nem túl jó érzés fázva ülni hosszú órákon át, így egy pulcsi még nyáron is elférhet a kényelem érdekében. 

Javasoljuk: minden utazónak!

5. Töltsd le a kedvenc repülős applikációidat!

Megannyi - akár ingyenes is letölthető - repüléshez kitalált applikációt találsz a telefonod áruházában, amik megkönnyítik az információhoz való hozzájutást akár a járatodról. Pl. virtuálisan utánanézhetsz, hogy hol fog elhelyezkedni az ülésed, ahová a repjegyed szól, vagy értesülhetsz arról, mi az oka annak, hogy 20 percet késik a géped, de a repüléshez tartozó információk is könnyen kideríthető mindezek segítségével pl. milyen országok felett repültök el, mely gépek repülnek éppen a "közeletekben", milyen magasságig emelkedik a gép, vagy hogy vajon hány celsius fok van odafenn a magasban. Izgalmas nemde?

Javasoljuk: mindent tudni akaró, információra éhes utazóknak! :-)

6. Hidratálj, hidratálj hidratálj! 

Repülés közben fenn a levegő meglehetősen száraz, ezért minden esetben javasoljuk, hogy felszállás előtt okvetlenül invesztálj be a duty free shop-ban egy palack mentes vízre, amit persze bármikor után tölthetsz. A legtöbb gép - még ha fapados is és szerviz szolgáltatást nem biztosítanak - akkor is kínál friss vízzel, de csak rendkívül kis mennyiséggel, ez ugyanis ez valóban fontos a jó közérzethez a magasban! Ide kapcsolódik egy extra tipp is, ami a hidratálást illeti a kontaktlencse viselők már jól tudhatják, mennyire "szúrós" élményben lehet részük, ha nem pótolják a szemükből kiszokott nedvességet valamilyen szemcseppel. Ezt elég a felszállás előtt becsepegtetni, így elkerülhetjük a kellemetlen szempirosságot, szemszáradást is.

Javasoljuk: minden utazónak!

7. Gondoskodj előre a reptérre való kijutásodról!

Dugó, baleset, drága és macerás parkolás és még sorolhatnánk. Ne nyaralás  előtt fél órával döntsük el, milyen módon jutunk ki a repülőtérre. Javasolt egyébként a taxit választani: ők azok, akiknek mindenkor behajtási engedélyük van egészen a terminál bejáratáig, ők azok, akiket bármikor, akár órákkal előre is meg lehet rendelni az adott időpontba. Fontos betartani a repülőjegyen is szereplő szabályzatot miszerint a repülés időpontjához képest 2-2,5 órával előbb ki kell érkezni a reptérre. 

Javasoljuk: minden utazónak!

+1 Tipp

Használd ki a Duty-Free adta kedvezményeket!
A nemzetközi utazások nagy előnye, hogy a reptereken a vám mentes shopokban bizonyos termékek ára alacsonyabb, mint a hagyományos boltokban. Az utazók kedvenc cikkei közé a parfümök és alkohol tartoznak. Néhányan különösen kedvelik a reptéri shopping előnyeit, ekkor ugyanis olyan márkák termékeihez is hozzáférhetünk, ahol anyaországunkban alapvetően nem. 


lux_air.jpg

 

AKÁRHOVÁ IS TART AZ UTAD,  FOGLALD LE A SZÁLLÁSODAT IDE KATTINTVA!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://urutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr758714044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása